Pokud hledáte cenově dostupný pákový kávovar, se kterým si doma připravíte opravdu kvalitní espresso, Gaggia Classic Evo E24 je skvělá volba. Oproti automatickým kávovarům nabízí výrazně lepší výsledky, což ocení každý, kdo si chce vychutnat autentický kávový zážitek.
Design a zpracování
Kávovar má velmi povedený design – líbí se mi jeho úzký profil, který nezabírá mnoho místa na kuchyňské lince. Kvalita zpracování je na vysoké úrovni, tělo působí robustně a odolně. Jedinou slabší stránkou je podle mě tryska na šlehání mléka, která nepůsobí tak bytelně jako zbytek přístroje. Mám trochu obavy, že by se mohla ulomit, ale zatím funguje bez problémů.

Praktické detaily
Jednou z věcí, které oceňuji, je snadné dolévání vody – nádržka se plní přes vršek, takže není potřeba nic složitě vyndávat. Další výhodou je nahřívací plocha na hrníčky, která se postupně zahřeje spolu s kávovarem.

Výkon a příprava kávy
Při zapnutí kávovaru je potřeba počítat s delší dobou nahřívání, což je ale u tohoto typu kávovarů běžné. Aby byla extrakce stabilnější, doporučuji zapnout přístroj s předstihem a nechat ho pořádně prohřát. Méně ideální je termostat, který se během extrakce i šlehání mléka občas vypne, což může způsobit výkyvy teploty.
Příprava espressa je ale na velmi dobré úrovni – tato verze má správně nastavený tlak, což je velká výhoda oproti levnější variantě, kde je často potřeba vyměnit pružinu. Výsledné espresso má bohatou cremu a správnou chuťovou hloubku. Tryska na mléko má dostatečný tlak pro vytvoření hladké mikropěny, takže zvládne i přípravu cappuccina nebo latte.
Nedostatky
Největší slabinou je dodávaný tamper – je příliš lehký, špatně se drží a navíc nesedí přesně do páky. Pro serióznější přípravu espressa doporučuji koupit kvalitní kovový tamper, který umožní správné upěchování kávy.

Celkové hodnocení
Gaggia Classic Evo E24 nabízí vynikající poměr cena/výkon. Pokud si chcete o víkendu vychutnat domácí espresso jako z kavárny a užít si baristický rituál, je to skvělá volba. S několika drobnými úpravami (lepší tamper, důkladnější předehřátí) poskytne skvělé výsledky. Oproti automatickým kávovarům je to sice pracnější cesta k dokonalému šálku, ale výsledek rozhodně stojí za to!